Despre Noi
LEGOSAT COM SRL are activitati in domeniul maparii retelelor de apa ,canalizare precum si inventarierea spatiilor verzi utilizand tehnologia GIS cu produse ESRI oferind posibilitatea consultarii si analizarii datelor in mediu internet si intranet.Incepand cu anul 2015 firma executa lucrari de studii topografice si realizeaza ortofotograme cu rezolutia de 2.5 cm cu ajutorul dronelor.
Avem in dotare echipamente performante, de mare precizie, precum si softuri avansate de prelucrarea datelor:
- Statii totale Leica TCRA1105,Leica ts06
- GPS RTK TRIMBLE R8
- GPS RTK SOUTH G1 PLUS
- GPS RTK SOUTH 82V
- DRONA EBEE PLUS RTK
- DRONA EBEE X RTK
Societatea a fost infiintata in 1996 . Numarul si volumul lucrarilor a crescut, in prezent firma avand proiecte GIS finalizate in 8 judete:
-Asistenta Tehnica pentru Managementul Proiectului "Extinderea si reabilitarea sistemelor de apa si apa uzate in judetul Olt"
-Asistenta Tehnica pentru Managementul Proiectului "Extinderea si reabilitarea sistemelor de apa si apa uzate in judetul Gorj"
-Asistenta Tehnica pentru Managementul Proiectului "Extinderea si modernizarea infra-structurii de apa si apa uzata in judetul Bistrita Nasaud"
-Asistenta Tehnica pentru Managementul Proiectului "Extinderea si reabilitarea infra-structurii de apa si apa uzata in judetul Iasi"
-Asistenta Tehnica pentru Managementul Proiectului"Extinderea si reabilitarea infra-structurii de apa si apa uzata in Judetul Brasov"
-Asistenta Tehnica pentru Managementul Proiectului "Extinderea si reabilitarea infra-structurii de apa si apa uzata in Judetele Sibiu si Brasov"
-Asistenta Tehnica pentru Managementul Proiectului "Extinderea si reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa si apa uzata in judetul Ilfov"
-Registrul spatiilor verzi in municipiul Lugoj
-Asistenta tehnica pentru pregatirea aplicatiei de finantare si a documentatiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltarea infrastructurii de apa si apa uzata din jud Olt in perioada 2014-2020-studii topografice pentru 600 km retea apa si canalizare si realizare de ortofotograme
-Asistenta tehnica pentru pregatirea aplicatiei de finantare si a documentatiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltarea infrastructurii de apa si apa uzata din jud Teleorman in perioada 2014-2020-studii topografice pentru 850 km retea apa si canalizare
-Asistenta tehnica pentru pregatirea aplicatiei de finantare si a documentatiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltarea infrastructurii de apa si apa uzata din jud Valcea in perioada 2014-2020-studii topografice pentru 400 km retea apa si canalizare
-Asistenta tehnica pentru pregatirea aplicatiei de finantare si a documentatiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltarea infrastructurii de apa si apa uzata din jud Prahova in perioada 2014-2020-studii topografice pentru 700 km retea apa si canalizare
-Asistenta tehnica pentru pregatirea aplicatiei de finantare si a documentatiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltarea infrastructurii de apa si apa uzata din jud Maramures in perioada 2014-2020-studii topografice pentru 250 km retea apa si canalizare
-Gis retele de apa si canalizare plus utilitati-municipiul Lugoj
-Gis retele de apa si canalizare+ortofotograme -Compania de Apa SECOM Drobeta Turnu Severin
-Asistenta tehnica pentru managementul proiectului Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata jud.Galati-studii topografice pentru GIS retele apa si canalizare pentru 1800 km retea apa si canalizare
-Gis retele de apa si canalizare+ortofotograme -Compania de Apa Buzau-1500 km
-Registrul spatiilor verzi in orasul Nadlac
-Realizare RENNS municipiul Lugoj
-Registrul spatiilor verzi in orasul Santana
GOOGLE EARTH vs ORTOFOTOGRAME
Despre ortofotograme
Conceptul Uniunii Europene de îmbunătăţire a actului de conducere şi administrare a localităţilor prevede obligatia fiecarei unitatii administrative de a realiza setul de date geospatiale. In Romania, aceste obligatii au fost translatate prin Legea nr.51/2006 art. 5 si Ordinul Directorului General al ANCPI nr.1523/2017.
Ortofotoplanul color în format digital este un produs aerofotogrammetric la scară care reprezintă fotografic o porţiune a suprafeţei terestre. Realizat dintr-un mozaic de ortofotoimagini suprapuse parţial longitudinal şi transversal, ortofotoplanul este de fapt o hartă foto care oferă informaţii vizuale precise asupra unei suprafeţe de teren intra/extravilan si permite inventarierea tuturor elementelor vizibile din harta.
Analiza - fotointerpretarea - unei imagini de bună calitate şi redată la o scară convenabilă evidenţiază caracteristici esenţiale ale mediului natural (relief, vegetaţie, hidrografie) şi ale obiectelor construite precum clădiri, şosele, amenajări hidrotehnice și altele.
Fiind compus din fotograme aeriene asamblate şi corectate geometric, un ortofotoplan are caracteristici cantitative precise. Se pot măsura cu acurateţe: suprafeţe, unghiuri, distanţe, perimetre.
Etape de lucru
1. Ortofotoplanul digital al unei suprafete determinate de teren este obtinut prin metoda fotogrammetriei aeriene.
Aerofotografierea verticala pe suprafata se executa in baza unui acord de zbor emis de MAPN care cuprinde toate datele privind survolul si fotografierea. In functie de necesitatile fiecarui client si de scopul ortofotoplanului, se stabilesc si/sau calculeaza parametrii de zbor (trasee, altitudine, viteza) si de preluare/stocare a fotogramelor digitale.
2. Pentru orientarea absoluta a imaginilor este necesar reperajul fotogrammetric. Operatiunea consta in amplasarea si determinarea coordonatelor punctelor de reper la sol si se realizeaza in teren prin metode topografice cu statia totala si GPS - echipament special, avizat de Biroul Roman de Metrologie Legala, prin conectare cu sistemul de statii permanente ROMPOS.
3. Produsul aerofotogrammetric final (ortofotoplanul) se obtine in urma procesarii datelor achizitionate. Harta fotografica la scara ortofotoplanul este georeferentiata, prin atribuirea de coordonate reale geografice sau rectangulare, si este salvata in format electronic sau imprimata pe un suport adecvat.
4. Peste harta astfel obtinuta se suprapun informatiile auxiliare constand in: seturi de date existente (preluate de la client) sau straturi de date rezultate in urma vectorizarii. Se pot evidentia: limitele de carosabil, drumuri, santuri, spatii verzi, stalpi iluminat, hidranti, guri canal, etc.
Calitate si acuratete
Executarea cu acuratete a unui ortofotoplan implica preluarea corecta a fotogramelor nadirale si determinarea exacta a punctelor de control la sol. Calitatea imaginilor aeriene este influentata de senzorul fotocamerei, parametrii optici ai obiectivului utilizat si de stabilitatea platformei de aerofotografiere (avion, elicopter).
Fotogramele sunt preluate asa incat sa aiba acoperiri optime (longitudinal minim 60% si transversal minim 60%), iar abaterile de la traseul de zbor si valorile deviatiilor unghiulare (tangaj, ruliu, azimut) sunt mentinute in limte de tolerante acceptate.
Imaginile obtinute au culori naturale, reale, si valori optime de stralucire, tonuri de culoare si contrast.
Fotogramele digitale au valoarea GSD de pana la 0,02 metri. GSD Ground Sampling Distance este distanta dintre centrele pixelilor alaturati masurata la sol.
Punctele de reper si reperii premarcati sunt determinati in teren cu precizia de aprox 0,02 metri. Produsul fotogrammetric final are o precizie geometrica ridicata. Astfel, pentru un ortofotoplan realizat la scara 1:500 precizia este de aprox 0,1 metri.